Agropensiunea Rafila – sustenabilitate de la firul ierbii





Cum se cultivă, încet-încet, o comunitate a schimbării ? Un concept de care ne lovim des, dar care este destul de inconfortabil, este amenințarea urgentă a schimbării climatice. Proiecțiile venite de la fel și fel de conferințe internaționale arată că nu stăm grozav, iar timpul în care putem face ceva se scurge cu repeziciune. Acest val de informații deloc optimiste uneori devine paralizant; soluțiile necesare trebuie implementate la nivel global, unele drastice, în directă confruntare cu lumea cu care suntem acum obișnuiți. Nu e de mirare că fenomenul de „climate gloom” este atât de răspândit, mai ales printre cei tineri. Cu toate acestea, deși avem impresia că ne luptăm cu niște giganți, că vorbim despre companii poluante, legi, industria petrolului sau guverne mai mult sau mai puțin doritoare să ia atitudine, schimbarea vine de jos în sus. Singura soluție de durată este organizarea la nivel local. Aici, rețeaua de producători locali ce trăiesc în Pâglișa este un model excelent de cum putem avea o relație sustenabilă cu pământul pe care trăim.



Pâglișa este un sat liniștit din județul Cluj, nu departe de reședința de județ. Aici, oamenii sunt profund legați de pământul cu care lucrează, ocupându-se în principal de creșterea animalelor, dar și de apicultură. De fapt, în Pâglișa și în satele învecinate s-a format o rețea impresionantă de producători locali de toate felurile: zmeură și alte fructe de pădure, prisacă, dovleac, stâne, sau chiar plantații de lavande. Dintre acestea merită sigur o vizită Delicium, un brand românesc de dulcețuri și siropuri (care au primit și niște premii internaționale) din fructe de pădure, unde sunt organizate picnicuri în zmeuriș ori la fermă. Tot așa, la Tradiția Laptelui (pe lângă brânzeturi tradiționale de toate felurile) mai găsești produse naturale de la cultivatorii din zonă.



Unde se încadrează deci Rafila în acest ecosistem de producători locali? Ce este o agropensiune? Mihai și Tatiana Horvat au lăsat în urmă traiul de la Cluj, și mutându-se în Pâglișa, au renovat casa bunicii lui Mihai. Cu ajutorul fondurilor europene, și cu multă muncă, au ridicat un loc ideal pentru turismul de fermă în acest colț liniștit de țară. În Cluj, Mihai avea o firmă de alpinism profesional, iar Tatiana lucra drept consilier educațional. Cei doi nu regretă mutarea la țară, deși drumul nu a fost lipsit de impedimente la început: lipsa de apă potabilă, de drumuri asfaltate, de servicii sanitare. Treptat însă, locurile s-au îmbunătățit, ceea ce le-a permis celor doi să dezvolte și agropensiunea. Aici, vizitatorii pot participa la munca agricolă ce se desfășoară la pensiune, mai precis creșterea vitelor și producția de lactate. Astfel turiștii au acces la produse proaspete, crescute local, susținând economia micului producător, un pas important în lupta pentru salvarea mediului.


Iar peisajul natural din zona Pâglișa merită cu adevărat să fie prezervat. Satul este parte a Ținutului Fluturelui Albastru, o zonă cu o frumusețe unică, cunoscută pentru 4 tipuri de fluturi ce se găsesc doar aici, datorită condițiilor ecologice unice în această zonă. Ciclul de viață al acestui fluture este unic, deoarece el convinge furnicile să-l adopte ca larvă și să-l crească în furnicar, de unde își ia zborul la începutul primăverii. O arie din nordul județului Cluj, un sanctuar al naturii care a rezistat datorită activității tradiționale de cosit și pășunat cu un număr redus de animale. Prezența fluturilor indică un mediu natural de înaltă calitate, echilibrată, cu aer curat și apă pură. Totodată, în acest areal se găsesc ruinele unor vechi castele pline de legende, cum ar fi turnul de vânătoare Teleki, cetatea Dăbâca sau Castelul Bánffy de la Bonțida. În acest ținut nu doar fluturii sunt albaștri: zona mai este cunoscută și pentru casele țărănești pictate în albastru, cu farfurii colorate sub grindă și țol de lână.


Agropensiunea în sine este o ocazie perfectă pentru o ieșire în familie, mai ales dacă vreți ca cei mici să aibă experiența traiului de la țară. Cu trei camere și o capacitate de 9 persoane, ea este dotată cu o bucătărie proprie unde puteți prepara produsele locale cumpărate de la săteni sau producători. Copiii vor fi atât încântați de întâlnirea cui animalele de la fermă, cât și de piscina exterioară. Cei mari se pot relaxa în saună sau în jacuzzi. Tot aici poți urma trasee călare sau poți încerca călăria în manej. Relaxază-te în micuța livadă din spatele casei, ia masa în foișor sau bucură-te de natură în grădina de legume. Cântecul păsărilor, adierea ușoară a vântului, îmbrățișarea caldă a soarelui îți va șopti să nu mai pleci.

Agropensiunea Rafila poate fi rezervată aici.