Schuster Boarding House



Atunci când valul de Art Nouveau și-a lăsat amprenta asupra Europei la începutul secolului 20, Brașovul l-a primit cu brațele deschise. Despre amestecul eclectic de modern, tradițional și artistic din arhitectura Brașoveană se vorbește prea puțin pentru cât de ofertant este. Un stil elegant, orientat către forme naturale ce curg de la sine, el sare imediat în evidență la o plimbare pe străzile șerpuite ale Brașovului. Dar dacă întâlnirea cu acest stil vechi de un secol ar fi personală ? Dacă am putea să ne bucurăm de Art Nouveau întocmai cum o făceau cei care au trăit alături de acest curent faimos ?


Schuster Boarding House este un boutique hotel care redă autentic aceeași atmosferă de rafinament și frumusețe artistică atât de tipică perioadei Belle Epoque. O clădire construită în 1914, recent restaurată fidel curentului în care a fost proiectată, boutique-ul își propune să ofere celor care le trec pragul cel mai elegant mod de a explora Brașovul. Din lumina caldă, mobilierul dichisit, și atmosfera rafinată își face simțită prezența spiritul încă viu al stilului Art Nouveau.

Povestea casei incepe acum mai bine de 100 de ani, iar însăși această istorie reflectă mozaicul de culturi ce se regăsesc în Brașov ; casa obișnuia să aparțină familiei Schuster, o familie înstărită de sași, construită de Gabriel Schuster din fonduri câștigate dintr-o loterie din acea vreme. Clădirea a fost proiectată de o firmă de arhitectură austriacă, și mai apoi construită de o firmă din Budapesta. Deși nu a fost naționalizată, casa a avut o istorie zbuciumată înainte de restaurare. Adăpostind mai multe familii de-a lungul timpului, s-a degradat, însă din fericire locuitorii săi i-au recunoscut valoarea culturală și au menținut pe cât posibil pictura murală a casei Schuster, astfel supraviețuind perioadei comuniste.


Locația casei o face ideală pentru o imersiune în atmosfera boemă a Brașovului. La doar 100 de metri de Strada Sforii (a treia cea mai îngustă stradă din Europa) și la 400 de metri de Turnul Negru, accesul către toate obiectivele de neratat ale orașului este cât se poate de facil, Schuster Boarding House fiind un punct perfect de plecare într-o aventură pe străzile vechiului oraș. Faimoasele elemente Art Nouveau sar în ochi chiar de dinainte de a intra. Deasupra ușii se află monograma lui Gabriel Schuster, iar motivele geometrice, identice celor originale, se îmbină armonios cu fresca atent pictată, adăpostită într-o nișă, iar clădirea este mereu luminată specific pentru a-i pune în valoare simbolistica, precum și în cazul altor clădiri Art Nouveau. Fațada a fost restaurată cu mult efort pentru prezerva fosta identitate, o colaborare între echipe de proiectanți, restauratori și artiști plastici, ce au dus o muncă aproape arheologică în numele autenticității. Planurile studiate au fost găsite într-un seif camuflat în mobilier, la începutul efortului de restaurare.


Odată ce pășim înăuntru însă, toată splendoarea casei Schuster ni se arată cu adevărat. Geometria camerelor este atipică, iar detaliile decorative sunt dominate de balustrade de fier forjat, picturile murale deasupra ușilor înalte, ferestrele originale și bovindoul ce oferă o priveliște de neuitat asupra străzilor Brașovului. Împreună cu mobilierul modern, panourile de lemn și numeroasele oglinzi, spațiul este intim, cosy, dar extrem de rafinat. Vedeta spectacolului este, desigur, terasa de pe acoperiș, tipică clădirilor din zona Șcheiului, ce are o panoramă completă asupra Brașovului.


Cum decurge, deci, o vizită la Schuster ? Odată ce ajungi vei fi întâmpinat de concierge (cu niște băuturi de bun venit). Noi vă recomandăm camera executive, aflată în vechiul pod al casei, unde lumina lucarnelor se revarsă cald asupra întregii încăperi. De dimineață, micul dejun se ia chiar aici, poate chiar pe terasa de pe acoperiș, de unde poți admira Brașovul la înălțime însoțit de o ceașcă bună de cafea. Pornim apoi la drum în centrul vechi al orașului, unde se află mai toate obiectivele de neratat : piața Sfatului, Biserica Neagră, Strada Sforii, Cetatea Brașovului, muzeul de artă, Casa Hirscher. Cei ce vor să se bucure de natură vor aprecia o plimbare cu telecabina până în vârful masivului Tâmpa, de unde priveliștea taie răsuflarea. Prânzul se poate lua la Sub Tâmpa după coborâre, pentru a avea energie să pornim spre obiectivele mai puțin cunoscute, precum Bastionul Fierarilor, Bastionul Țesătorilor, dealul Cetățuia, turnurile Lemnarilor și Vânătorului. Seara, ne delectăm cu o cină cu specific italian la Dei Frati.


Schuster Boarding House este cu adevărat o bijuterie Art Nouveau ascunsă în inima Brașovului. Odată o veche casă de sași, acum boutique-ul este o oază de rafinament și eleganță, o incursiune în spiritul vremii Belle Epoque.
Ea poate fi rezervata aici.