MuMA Hut, sălașul de sub stelePovestea din săptămâna aceasta ne va purta pe meleagurile tărâmului zimbrilor liberi. În Armeniș găsești un locaș îmbrățișat de natură, la adăpostul căruia iubitorii de sălbăticie pot visa sub stele. MuMA Hut, căsuța suspendată deasupra unei mări de iarbă verde, face parte dintr-o inițiativă ecoturistică sub egida WeWilder, menită să ajute la dezvoltarea socio-economică a comunității și să genereze un fond de conservare.


MuMA Hut s-a născut când lumea parcă stătea în loc, la începutul pandemiei, din visul unui tânăr localnic din Sat Bătrân, comuna Armeniș. Danu Hurduzeu, ranger WWF al zimbrilor liberi din cadrul inițiativei ambițioase de reintroducere a speciei în Munții Țarcu, și-a împărtășit dorința din copilărie de a construi căsuțe în copac. I s-a alăturat arhitectul Miodrag Stoianov, parte din echipa multidisciplinara „WeWilder” fondată de WWF, venit la Armeniș pentru a face primii pași către realizarea spațiilor de locuire în natură sustenabile, care să aducă beneficii comunităților locale.

După câteva zile de stat “la givan” (de vorbă) cu oamenii locului, MuMA a prins formă pe hârtie în jurul unei mese din lemn făcută din topor cu zeci de ani în urmă. Echipa formată din Oana Mondoc, responsabilă cu inovația și dezvoltarea comunității din partea WWF, creatori localnici, orășeni, prieteni sau colaboratori: Ioana Moldovan, Alina Floroi, Krisztina Bokos, Felix Pantalici, Raoul Chiricheș, Florin Gherman, Ioan Bușe, Gabi & Jochen Cotaru, Daniel Hurduzeu, Dl. Iacob, Nea. Ilie, Muma Ana și mulți alții, s-a apucat imediat de treabă. Vreo 30 de suflete au petrecut următoarele weekenduri împreună pentru a construi un cuib în inima naturii.

Proiectul n-a dus însă lipsă de provocări. Una dintre acestea a fost tăria măgrinului (sau cum numesc localnicii salcâmul), ce le-a dat destule bătăi de cap (Pilonii pe care stă MuMa Hut și corpul care adăpostește baia sunt din măgrini). Dificilă a fost și sincronizarea calendarelor voluntarilor cu muncile câmpului, deoarece la țară viața „merge fără ceas”, iar lucrările se întâmplau atunci când toată lumea putea să participe. Cu toate acestea, echipa a reușit să ducă la capăt proiectul, sălașul din inima naturii deschizându-și porțile în 2021.

Scopul acestei căsuțe este să găzduiască oaspeții care își doresc o experiență imersivă în natură. A fost proiectată cu un geam imens care șterge granițele dintre interior și exterior. Geamul este ieșit în afara clădirii, precum erau odinioară ferestrele de bârfitoare întâlnite în Banat. Pentru oaspeți, această zonă are ceva unic în țară: zimbri liberi. Te așteaptă un peisaj mozaicat de poiene și păduri cu păsări, căprioare, mistreți iar relieful interesant al zonei are propriile legende. O asemenea poveste este legată de Urma de Bour, care se află pe versantul dinspre Timiș. Traseul spre această formațiune din stâncă este foarte plăcut: la umbra arborilor sari din piatră în piatră pe valea unui pârâu. Urma de bour este o formațiune care arată fix așa cum îi spune numele. S-ar spune că a fost lăsată de un zimbru mitic, ce a dat mesajul că zimbrii vor dăinui. Iată că prin proiectul de resălbăticire al WWF și Rewilding Europe ei s-au întors și acum sunt aproximativ 100 de exemplare în Carpații Meridionali.O mulțime de localnici și orășeni lucrează aici să pună pe roate un exemplu în ecoturism bazat pe experiențe în natura sălbatică, printre care și trackingul zimbrilor alături de un ghid cu experiență, observarea faunei și descoperirea orhideelor sălbatice. Turiștii pot descoperi natura și pe bicicletă e-MTB și se pot bucura de experiențe gastronomice alături de localnici. De la MuMa Hut se poate pleca într-un circuit pe dealurile din jur și se poate admira întreaga panoramă a depresiunii până la Munții Semenic, iar de partea opusă se pot vedea Munții Țarcu. Traseul coboară apoi pe Pârâul Argena, care este plin de bolovani dramatici și îmbie la fotografii sau o baie rece și revigorantă.

Aici, ziua ideală începe dimineața devreme cu o cafea „fair trade” de origine preparată la French Press pe prispă. Apoi urmează un mic dejun pregătit de gazde cu ingrediente locale. Ziua este rezervată pentru o experiență de safari la zimbri, ghidată de Matei Miculescu. La prânz, în timpul excursiei, ne vom bucura în inima naturii de un picnic pregătit de localnici. Pofta de mâncare va fi acolo, cu siguranță. Cei care au fost deja la experiența de la zimbri se duc la un workshop de cosit fân, care este echivalent cu o ședință serioasă la sală. Cositul este benefic naturii pentru că ajută la răspândirea semințelor în pământ. După un antrenament serios la cosit pică bine o cină la locul faptei cu un balmoș pregătit la foc. Este vorba de o specialitate locală pe bază de caș, mălai și slănină.

Toate acestea se însăilează sub umbrela WeWilder într-un un hub sătesc dedicat inovației, sustenabilității și traiului mai aproape de natură. Cu o finanțare câștigată de la compania globală Flex, cu sediu și în Timișoara, în valoare de 200 de mii de dolari, WeWilder își propune să fie un exemplu în ceea ce privește arhitectura verde și un model pentru punerea în practică a unei micro-economii verzi, cu ecou în întreaga regiune. WeWilder Campus a apărut ca răspuns la necesitatea de a avea un “cuib” pentru schimbul de idei și conlucrare în beneficiul comunității. Este un loc pentru nomazi digitali sau specialiști care aduc o contribuție în zonă, dar și pentru oaspeți care vor să exploreze și să petreacă timp în natură.

Acest campus cuprinde un spatiu de co-working, trei căsuțe din lemn ce se află în construcție, un restaurant, o bucătărie și MuMA, prototipul WeWilder. Noile construcții “low impact” se alătură astfel celor trei “sălașe”, case țărănești din piatră ce au fost reînsuflețite de localnici pentru ecoturism.

Campusul este amplasat pe Dealul Mare, într-un spațiu de 15 000 mp, mărginit de arbori. Echipa a acordat o atenție deosebită laturii peisagistice. Tiberiu Chiriches de la EcoSpațiiVerzi a realizat un design de peisaj cu specii indigene benefice. Au rămas și secțiuni de pășune, unde iarba va fi cosită în cadrul unor ateliere pentru orășeni. Campusul va avea grădina proprie de legume și plante aromatice și o grădină de permacultură. WeWilder este gândit ca un loc unde să ai sub o lupă o diversitate de exemple și gesturi prin care fiecare om ce-i calcă pragul să se inspire despre ce înseamnă un trai mai sustenabil.

Căbănuța este una din inițiativele care dă curaj și setează un exemplu pentru membri comunității ce vor să se implice și să dea o nouă viață locurilor pitorești de aici. MuMA Hut este pentru iubitorii de natură, pentru visători și cititori, pentru cupluri, o familie cu un copil mic sau prieteni care au ce povesti sub stele, oameni de toate felurile și vârstele, care au nevoie de un moment de liniște în sânul naturii.

Te invităm să descoperi acest loc epic și așteptăm cu nerăbdare să ne povestești experiența ta.