Conacul Polizu - O odă a răsfățului



Începem cu un exercițiu. Ce ai spune să visăm puțin cu ochii deschiși? O curte verde, de un verde smarald, cu arbuști ai căror coroane sunt conturate până-n cel mai mic detaliu. Iar în această grădină de vară, în inima-i aprinsă de iarba netedă, ușor umedă pe vârfuri se află o fântână arteziană, cu margini de piatră arsă de soare, care păstrează în oglindirea-i privirile tuturor celor care s-au admirat în apa limpede și rece. În fața fântânii ești tu. Sorbind delicat dintr-o ceșcuță cu ceai aromat, edulcorat de tandrețea zilelor însorite, te bucuri de prezent, de păsările care ciripesc în armonie, de lume și de toate frumusețile ei. Așează-te puțin. Cum unde? Pe canapeaua de piele, cu butoni eleganți decorativi, care-i încrustează spătarul maroniu, și cu mânere din lemn ondulat la capete, care-i așezată în fața fântânii și care creează împreună cu aceasta o imagine desprinsă parcă dintr-un tablou franțuzesc, semnat de un pictor celebru.

Iar acum, după ce ți-ai spus „wow” în sinea ta, probabil e momentul să afli că un astfel de colț plin de rafinament există. Iar tu te poți bucura de momente petrecute exact așa cum ți-ai imaginat în următoarea ta vacanță de neuitat.



Povestea de azi ne duce spre un loc regal; o incursiune în prețiozitatea momentelor de altădată. Și ajungem așadar la Conacul Polizu, o medalie arhitecturală așezată la loc de cinste pe frumoasele dealuri moldave. Conacul a fost construit între anii 1880 și 1887 de omul politic Constantin Ghika-Deleni, în satul Maxut, din județul Iași.

Făcând un pas către istoria sa, aflăm direct de la proprietari că acest conac are deopotrivă o valoare arhitecturală, dar și una memorialistică, în calitatea lui de loc de întâlnire al boierimii moldave și bucureștene, la finele veacului al XIX-lea și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Printre numele celebre care au trecut pragul acestei locații-bijuterie în anii Primului Război Mondial, se numără Regina Maria sau principia Ileana și Nicolae, care au revenit ulterior în 1926, lăsând mărturii scrise despre trecerea lor prin Maxut, ca oaspeți ai cuplului Alexandrina și Niculae Polizu Micșunești.

Tot direct de la sursă am aflat că, în ciuda aerului nobil, timpul nu așteaptă, iar vremurile grele nu ocolesc. În anul 1946, conacul și domeniul au căzut pradă regimului comunist. Până în anul 2006, acestea au suferit degradări semnificative, mai ales că în toată această perioadă, conacul a deservit diverselor forme de administrație comunită: baracă militară, CAP, IAS, fermă pomicolă. De asemenea, au fost aduse prejudicii: 24560 de volume care aparțineau familiei au fost arse, toate piesele de mobilier distruse sau furate, pereții și ușile ponegrite, iar decorațiunile și elementele arhitecturale aruncate.

Însă, așa cum poveștile tind să meargă de fiecare dată spre un final frumos, din fericire, pe 11 ianuarie 2006, conacul a fost introdus într-un amplu proces de renovare, care a durat vreme de cinci ani. Procesul a fost început de Irina-Ioana Riscutia, moștenitoarea de drept a conacului și a domeniului, care a primit ajutor în tot procesul de la antreprenorul și vizionarul Constantin Ștefanuca. Cei doi au readus la viață unul dintre puținele conace rămase încă în picioare în România. Iar acești nu numai că au reabilitat clădirea, ci au lucrat astfel încât și cele mai mici detalii de altădată să fie incluse în proiect, iar conacul, dar și parcul să fie readuse la forma inițială.



Chiar dacă planul a fost respectarea construcției inițiale, cei doi au dorit să aducă în proiect și confortul modern, chiar dacă asta a presupus anumite eforturi. Partea cea mai dificila a fost racordarea la utilități (apă, canalizare, curent), care nu existau și care au fost concepute de la zero. Acum însă, luxul atmosferei sfârșitului de secol XIX se împletește cu exigențele turismului modern într-o broderie nobilă, iar Conacul Polizu reușește cu brio să reprezinte o destinație șarmantă din toate punctele de vedere.

Spațiul exterior este o bucată de paradis. O moștenire păstrată de peste 140 de ani, întrucât grădina conacului a fost concepută în 1880 cu multiple zone de retragere, mărginită de cupole de buxus ce se închid pe un taluz înalt ancorat de carpeni, urmate de o vale plină de arbori seculari ce numără exemplare minunate de stejari și castani.



Dacă până acum am povestit despre grădina plină de emoție și bun gust, trebuie să facilităm și strecurarea unei priviri la interior. Locul e un mister împachetat în poleiala răsfățului total, însă îți vom dezvălui faptul că acesta cuprinde șapte camere mobilate și decorate în stilul neoclasic, cu elemente ale secolului XVIII-XIX. Tot la interior vei regăsi crama, unde ai parte de toate dotările necesare în vederea degustării de vinuri, organizarea unei petreceri private sau alte activități de recreere.



Iar dacă crezi că vacanța ta epică se petrece doar la conac, ei bine, te anunțăm că nu e așa. Împrejurimile sunt adevărate bogății. Dealurile din jurul Conacului sunt pline istorie și frumusețe. La doar câțiva kilometri de Conac, se regăsește orașul Hârlău, atestat documentar din anul 1384, când mama domnitorului Petru Mușat își stabilește curtea aici. Tot în Hârlău vei putea face o vizită și la Muzeul viței-de-vie și al vinului. De asemenea, în Evul Mediu, aici a funcționat o curte domnească, în care Ștefan cel Mare a ridicat o biserică, care poate fi văzută și azi. Apoi, la 20 km se regăsește Muzeul Cucuteni. Aceasta cuprinde o suprafață de aproximativ 10.000 ha și are ca punct central de atracție unul dintre mormintele tumulare princiare geto-dacice din sec IV î. Hr., descoperite pe Dealul Gosan, protejat în cadrul unui muzeu - Muzeul de Sit arheologic de la Cucuteni.



Așa cum te-am obișnuit, i-am întrebat pe proprietari cum ar arăta pentru ei o zi perfectă în calitate de oaspeți, iar nu de gazde și iată ce ne-au răspuns: „Ne-am trezi în așternuturi de bumbac brodat, cu miros de ceai de lavandă și biscuiți proaspăt ieșiți din cuptor. Am ieși pe terasa conacului, de unde putem să admirăm gradina seculară. Apoi, am coborî în grădină, la micul dejun pregătit cu legume aduse de la fermierii din zonă. După micul dejun, am porni la o plimbare în livada de cireș înflorită, cu limonadă infuzată cu sirop de soc. La prânz, am face o vizită la Cucuteni, iar apoi ne-am îndrepta spre Iași, pentru o promenadă pe Copou. Cina și apusul le-am experimenta înapoi pe terasa privată a Conacului, cu jazz și vinuri alese.”.

Îți sună bine? Ei bine, dacă așa ar fi o zi, gândește-te cum ar fi o întreagă vacanță aici, cu atât de multe de făcut și de văzut, cu așa multe momente de relaxare, de frumos, de armonie cu viața, la toate timpurile și modurile ei.

Și pentru că experiențele nu au final, am pregătit pentru tine un pachet tematic care să te aducă în acest confort și lux, dar să îți ofere și aventuri de povestit mult timp de acum încolo. De la șederea la conac, la mâncarea aleasă inclusă, la posibilitatea de înotat la piscină, vizita la cramă sau la salina artificială, ture cu bicicleta în împrejurimi și recomandări de explorat în jur, toate te așteaptă pe epicvisits.com, dacă alegi vacanța Maxut- Polizu Mansion.



Să-ți mai spunem și că o să dai doar de oameni calzi și primitori, care au declarat că misiunea lor a fost să reintroducă această bijuterie arhitecturală în circuitul turistic, oferind experiența secolului XIX în contextul confortului de secol XX? Oameni pentru care zâmbetul pe care îl pot pune pe fețele oaspeților lor, dar și conceperea experiențelor unice, memorabile, sunt cele mai de preț cadouri și reprezintă cea mai mare mulțumire, totodată și un scop pentru care în fiecare zi pornesc din nou și din nou pe acest drum.

Conacul Polizu e un loc care vorbește mai mult decât doar despre ranguri, mai mult decât despre blazon, mai mult decât despre neamuri vechi și istorii remarcabile. Conacul Polizu e o definiție a nobleței, care stă în picioare drept martor al vechiului, noului, dar mai ales al oamenilor de calitate. Fii parte din istoria lui și lasă amintirea ta drept amprentă a generației și a declarației că frumosul se întâmpla în prezentul pe care-l trăim.

Te invităm, cu drag,

Echipa Epic Visits