Casa Agora - Poezia scrisă la mărginimea SibiuluiLa marginea Sibiului regăsim o comunitate frumoasă, care a păstrat filele pe care au fost scrise poveștile de altădată. Sub veghea necontenită a munților, între bolta înstelată și firul ierbii, încă se mai scriu versuri despre frumusețea lumii și toată moștenirea ce ne-a fost lăsată.

Pe aceste meleaguri am descoperit o comoară arhitecturală, care-i totodată și un bulgăre de tradiție, care îți poate fi loc de cazare, dacă te decizi că o vacanță în zonă este de bifat pe listă (și este!).

Credit foto: Sunny Side Up


Pentru că fiecare loc e însuflețit de oameni, hai să facem mai întâi de toate cunoștință cu proprietarii Casei Agora, o ședere cu adevărat epică, ce face parte acum din Ansamblul Agora, un proiect turistic-cultural ce a fost dezvoltat în jurul și cu ajutorul comunității din Cisnădioara. Proprietarii, doi oameni deschiși, care parcă dau o definiție cuvântului „ospitalitate” sunt doi teologi, cu formare și activitate academică în acest domeniu. Proprietarul, Ștefan Tobler, este profesor universitar, iar cercetările sale au avut ca temă prioritară demnitatea ființei umane. Preocuparea pentru această temă se reflectă și în activitățile și proiectele sale din afara sferei universitare, cum este și Agora, un proiect susținut material în totalitate din fondurile private ale familiei, așa cum ne-a mărturisit chiar soția acestuia, doamna Tobler.Proiectul din Cisnădioara a pornit de la sentimentul de familie, de apartenență, de dorință de a planta semințe, care mai apoi să se transforme în plante cu rădăcini puternice. Ideea s-a conturat în jurul celor doi copii pe care soții i-au înfiat și cărora au dorit să le ofere emoția de a fi conectat la un loc, la tradițiile acestuia; emoția de a fi parte dintr-o comunitate și beneficiul enorm de a avea parte de toate acele lucruri, poate mici, dar cu care cei mai mulți dintre noi am fost norocoși să ne naștem și de care am fost înconjurați pe măsură ce am crescut. De la proiecte educaționale, la activități culturale, toate sunt acum prezente în viețile celor doi copii și vor însemna mai târziu piatra de temelie în formarea lor, dar și amintiri de neuitat. Cei doi soți nu au lăsat însă ca de aceste proiecte să beneficieze doar copiii lor, ci au extins acțiunile întreprinse la nivelul comunității, ba chiar îi invită pe toți cei care vor să treacă pragul să fie parte din poveste.

Așa a luat naștere și Casa Agora…

Pensiunea este, de fapt, o veche casă săsească, din centrul satului, care aparține Bisericii Evanghelice și pe care familia Tobler a restaurat-o cu scopul de a-i conferi un nou rost. Este formată din două corpuri de clădire: unul destinat locurilor de cazare, celălalt gândit ca spațiu de adunare pentru comunitate.

Credit foto: Sunny Side Up


În primul corp au inclus trei apartamente amenajate astfel încât să acomodeze cât mai bine familii cu copii, dar să și spună, în același timp, o poveste. Povestea e una profundă, pornită din convingerile și valorile familiei lor: întruparea spiritualității și a lumii divine în profan, în actualitate. Toate elementele din aceste trei apartamente, așa cum ne-a mărturisit proprietara, au un rost și o semnificație aparte, fiind în același timp confortabile și plăcute vizual. Astfel, au îmbinat cu succes modernul cu vechiul, confortul contemporan cu frumusețea detaliilor de demult.

Cel de-al doilea corp de clădire adună câteva elemente simbol, specifice ideii din spatele Casei Agora. O cameră au destinat-o educației copiilor: au integrat un pian, astfel că spațiul a devenit unul ideal pentru cursuri de muzică, dar și pentru alte activități recreative pentru copii. O altă cameră găzduiește o piesă de artă: un tablou („Pregătiri pentru un prânz în familie”, de Rudolf Schweitzer-Cumpăna), care e parte a Tezaurului Național, achiziționat prin casa de licitații ArtMark și care spune subtil, povestea „paternităților”, a personalităților care i-au călăuzit, spiritual și intelectual, în acest proiect. Ultima cameră, care include și un cuptor de pâine tradițional, e dedicată tradițiilor locale, aceasta fiind și un spațiu de servit masa, unde te vei putea bucura de specialitățile zonei și de produse locale foarte gustoase (noi le-am încercat și nu vom spune că cea mai bună mâncare e servită în această zonă, dar așa este).Tot în decorul camerelor din casa Agora, dar și în spațiile destinate turiștilor proprietarii au încercat să includă obiecte realizate de diverși designeri, artiști și meșteșugari români, unii dintre ei chiar din sat, pentru a creiona cât mai armonios poezia zonei, vers cu vers, obiect cu obiect.

Chiar dacă acum te poți bucura de o ședere de vis, construită cu atenție la micile detalii, dar care și respectă planurile originale, pentru a nu știrbi din frumusețea și taina locului, reabilitarea spațiului nu a fost cel mai ușor lucru de făcut. Din spusele proprietarilor, am aflat că amenajarea a durat doi ani. Cea mai dificilă parte, consideră ei, a fost însă cea de a-și defini misiunea, de a înțelege ce doresc de la ei și de la loc, care e scopul profund al acestei locații, dincolo de a fi doar o cazare din zonă. Prin tot ceea ce au făcut, au încercat să dea un glas locului, să-l facă să vorbească despre ceea ce este și ce a fost. Iar tu, dragă călătorule, vei putea fi parte din ceea ce va fi.

Dincolo de această superbă cazare, Casa Agora este miezul unui bulgăre de arhitectură, istorie, tradiție și natură. Astfel, dacă ajungi la Casa Agora, vei vrea cu siguranță să te bucuri și de împrejurimile mult ofertante. Începem cu cetatea, care se numește de fapt „Biserica fortificată Sfântul Mihail” și este cea mai veche biserică fortificată cu basilică romanică din Transilvania. Asemeni altor biserici fortificate din regiune, scopul ei a fost, timp de sute de ani, să apere locuitorii din sat. Călugării abației cisterciene de la Cârţa au slujit în această biserică timp de 300 de ani.

Însă, pe lângă legendele ce se învârt în jurul acestui lăcaș, o urcare până pe dealul pe care e ridicată biserica o să-ți ofere ceva în plus: vei putea vedea cât de primitoare și darnică e natura. De asemenea, din Cisnădioara, poți porni în aproape orice direcție, pe trasee ușoare, pe jos sau cu bicicleta pe dealurile care înconjoară satul. În același timp, Sibiul este la 10 km distanță, astfel că vei putea avea parte și de efervescența și viața culturală a unuia dintre cele mai frumoase orașe de la noi din țară.Proiectul Agora crește câte puțin în fiecare sezon, în mod organic, iar faptul care îi bucură cel mai tare pe proprietari, așa cum chiar ei au susținut, e că acest lucru se întâmplă aducând laolaltă oameni din comunitate care se descoperă și lucrează împreună.

Totodată, posibilitatea de a oferi oaspeților respectul și demnitatea pe care fiecare om o merită sunt alte aspecte pe care familia Tobler le-a menționat atunci când i-am întrebat ce îi împlinește cel mai tare în lucru în domeniul ospitalier. Proprietara ne-a povestit că „atunci când oferim un serviciu de calitate, când finalizăm o renovare sau aducem îmbunătățiri unui spațiu care va fi apoi locuit de oaspeții noștri le transmitem de fapt respectul și grija pe care le-o purtăm. E un sentiment minunat atunci când simțim că cei care ne vizitează înțeleg și apreciază acest lucru.”.

Întrebarea devenită recurentă atunci când povestim cu proprietarii locațiilor este cum ar arăta pentru ei ziua perfectă în propria lor locație. Doamna Tobler ne-a răspuns cu mult sinceritate și ne-a creat o imagine pe care noi sigur vrem să o experimentăm cât mai curând cu putință: „am începe ziua cu o cafea pe terasa Agora, admirând încadrarea perfectă a cetății peste vechea poartă săsească. Copiii ar avea ocazia să se bucure de toate instalațiile din Grădina de vis a copiilor, ce vine în continuarea terasei, iar noi i-am însoți la un moment dat pentru a le povesti câte ceva despre plantele care cresc în mica grădină, îngrijite și plantate tot de copii. Apoi, am porni într-o drumeție prin sat și pe dealurile de la baza cetății, o plimbare ușoară ce poate fi făcută și cu bicicletele, pe anumite porțiuni. După-amiază, cu puțin noroc, am putea prinde unul dintre concertele simfonice organizate la cetate, urmate de o cină sau un brunch târziu pe terasa de la Agora sau în grădina de Sub Cetate. Într-o zi în care nu se organizează un astfel de concert, am urca oricum, pentru a admira culorile apusului printre zidurile cetății.” Ei bine, nu-i așa că parcă a dat culoare imaginației această relatare?

Noi ne facem deja bagajul. Tu?

Iar dacă nu știi cum să ajungi cât mai curând în acest loc plin de candoare, ți-am pregătit pe site-ul epicvisits.com un pachet tematic special pentru tine și familia sau prietenii tăi: Cisnadioara- Agora House (6 pers).Dacă vrei însă să închiriezi o singură cameră, și acest lucru este posibil prin pachetul de vacanță: Cisnadioara: Family Getaway at Agora House.

Abia așteptăm să ne vedem la locație și suntem nerăbdători să facem împreună un picnic cu produse locale, pe un deal din apropiere, sub umbrela de povești șoptite de natură.