Locul în care eleganța dansează pe doina cântată de tradițieUndeva, în inima Transilvaniei, se scrie o poveste despre vechi și nou, despre iubire și provocări, despre frumos și memorabil. Undeva, în inima Transilvaniei, poți regăsi extraordinarul. Undeva, în inima Transilvaniei, se află Bethlen Estates.

Continuăm seria Get Inspired, despre cei care au dat o vibrație aparte turismului din România și au clădit pe meleagurile noastre nu simple cazări, ci concepte de vacanță, experiențe pe care nimeni nu ar trebui să le rateze în viață. De această dată, în prim-plan se află proprietara Bethlen Estates, un loc fascinant, înconjurat de cele mai spectaculoase sate de patrimoniu săsesc, precum Biertan, Medias, Richiș, Alma Vii sau orașe precum Sighișoara sau Mediaș.

Înainte însă să îți dezvăluim detaliile despre această locație superbă, dăm puțin timpul înapoi...
Gladys Bethlen este soția regretatului Conte Miklós Bethlen, fiul cel mic al Contelui Bálint Bethlen (ultimul locuitor al Castelului Bethlen). Chiar dacă și-a petrecut copilăria în mijlocul naturii, a văilor verzi și lacurilor cristaline ale Crișului, Contele Miklós a fost nevoit să fugă în Austria după Al Doilea Război Mondial, mai exact în timpul ascensiunii comunismului și naționalizării în România. Contele Miklós nu a avut ocazia să se întoarcă în Transilvania până în 1967. Când s-a întors însă pe tărâmul copilăriei, cu amărăciune a descoperit o casă în ruine și o comunitate aproape uitată. Astfel că, în următoarele trei decenii, Contele s-a concentrat pe salvarea patrimoniului familiei și pe sprijinirea oamenilor din zonă, reușind să înființeze un trust caritabil pentru a proteja zona, programe de burse pentru tineri și să obțină statutul UNESCO pentru castel. Din nefericire însă, Contele Miklós s-a stins din viață în 2001, însă moștenirea sa este păstrată cu tot devotamentul de către soție și fiul său.

Numeroasele vizite pe care Contele le-a făcut în România, alături de familie, i-a îndemnat pe soția lui, Gladys, și pe fiul lor, Nikolaus, să păstreze vii legăturile cu tradiția locului și a familiei și astfel au creat Bethlen Estates. În prezent, Nikolaus Bethlen este proprietarul proprietăților Bethlen. El s-a născut în Austria, a mers la liceul francez din Viena, pe care l-a terminat cu bacalaureatul francez și maturitatea austriacă, a absolvit Universitatea Durham, studiind Economie. Apoi a lucrat cu Morgan Stanley și KKR (grup de capital privat) la Londra. A fost Managing Partner la Mid Europa Partners, un fond de capital privat, cu sediul la Budapesta, apoi s-a mutat la Frankfurt unde a lucrat cu Montagu Private Equity Group și acum este Managing Partner la Comitis Capital. Împreună cu mama sa, Gladys, a înființat proiectul din Transilvania.


După trecerea tatălui său în neființă, Nikolaus a preluat dorința de a reclădi zona și a început achiziționarea mai multor case din areal, provocându-i și pe alți oameni din lumea largă să se implice și să facă același lucru. Mama sa, Gladys, a fost însă cea care l-a îndrumat pe fiu să transforme casele, combinând cu succes viziunea lor proprie de design, cu meșteșugul de proveniență locală și să le redea în uz, în scop turistic, astfel valorificând și mai mult clădirile, dar și zona Crișului. Încă din 2015, proiectul este în continuă dezvoltare, iar tradiția și iubirea pentru loc cresc direct proporțional cu implicarea familiei și numărul de oaspeți ce pășesc pe aceste meleaguri fascinante. Una dintre dorințele Contesei Gladys este să lucreze în continuare „pentru a crea acest paradis de frumusețe și liniște pentru oaspeții noștri și pentru a le împărtăși filosofia vieții în această țară încărcată de istorie” (după cum spune aceasta).


Și cu adevărat ÎNCĂRCATĂ DE ISTORIE. Criș a fost centrul spiritual și cultural al familiei Bethlen. Construit ca un castel fortificat, nu a fost niciodată invadat de-a lungul întregii sale istorii. A scăpat de distrugere sub împăratul Leopold al II-lea al Austriei, care a avut toate cetățile maghiare demolate în Ungaria și Transilvania - din cauza familiilor aristocratice maghiare rebele - întrucât s-a dovedit că Criș este un castel și nu o cetate. Chiar dacă fiecare clădire de pe moșie fusese devastată în vremea comunistă și abandonată, iar ulterior nu a mai rămas nicio operă de artă, familia a reușit să renoveze cu mult bun gust locațiile, păstrând în inima lor dulcele miros al vremurilor apuse, istoria bogată în povești și fapte mărețe, dar și iubirea pentru oameni și patrie.

Pentru renovări au lucrat cu meșteri și constructori locali, care au înțeles nivelul de calitate cerut și au executat finisaje de excepție, chiar pe placul proprietarilor. Aceștia au păstrat proporțiile originale, măsurile, au folosit materiale vechi și piese de schimb și au conservat astfel autenticitatea primelor trei dintre cele 10 case achiziționate, în care te poți caza dacă decizi că ai nevoie de ceva special pentru următoarea ta escapadă.


Casele sunt doar miezul acestei povești desprinsă parcă dintr-o carte veche de istorie. Peisajul văii Criș te va fascina cu siguranță, natura fiind mereu într-o explozie de viață, de sunet și de culoare. Atât noaptea, cât și ziua, priveliștea îmbracă în haine imperiale fiecare colț de tradiție care se deschide către tine la fiecare pas și care te invită să explorezi, să descoperi și să fii uimit. Experiențe completează și ele, cu desăvârșire, întreg tabloul pictat de familia Bethlen: poți lua parte la degustări de vinuri, să vizitezi împrejurimile în drumeții, pe jos, pe cal sau cu bicicleta sau să gătești împreună cu bucătarul chef al Castelului. Și, cu siguranță, surprizele nu se opresc aici, dar te invităm să le descoperi pe site dar mai ales la locație.

Iar planurile mărețe nu s-au oprit. În luna mai, proprietarii vor deschide așa-numita casă Depner (al cărei nume le aduce un omagiu foștilor proprietari). Va găzdui 4 persoane în 2 dormitoare duble cu baie proprie și duș, iar hambarul vechi va fi transformat într-o seră confortabilă, cu șemineu deschis. În septembrie, vor deschide hambarul Corner, cu 4 dormitoare duble și duș, cu baie privată și o cameră de zi confortabilă la parter, dar și cu o sobă de teracotă pe o nișă veche. Iar până în august vor începe și renovarea vechii școli săsești, în care vor dormi 14 persoane. Acolo vor exista o sală de biliard și un living foarte spațios, cu intrare separată, pentru a fi folosit de toți oaspeții.

Încă ți se pare că ar putea lipsi ceva?


Iar dacă încă nu te-am convins că acest loc e un spectacol distins, îți propunem un exercițiu de imaginație. Am întrebat-o pe Contesa Gladys Bethlen cum ar arăta pentru ea o zi perfectă în valea Crișului și ne-a răspuns astfel: „m-aș bucura de decorul încântător din fiecare casă, aș avea un mic dejun minunat pregătit de bucătarul nostru Robert și servitoarea noastră Tatiana, aș merge la câteva dintre activitățile propuse, cum ar fi vizitarea obiectivelor turistice, ciclismul, călăria. M-aș întoarce apoi pentru a lua ceaiul de după-amiază, un aperitiv, și să savurez din nou cina pregătită de bucătarul Robert și personalul său. Până în iulie m-aș bucura de piscină, aș sta pe terasă, în timp ce sorb un pahar de șampanie. Noaptea m-aș uita la incredibilul cer luminat de stele. Toate acestea însoțite de cântecul diferitelor păsări din jur.”

Dacă visezi deja cu ochii deschiși la această poveste deosebită, te invităm pe site, să descoperi această experiență de cazare, cu adevărat epică:
Cris- Bethlen Estates: Depner's House
Cris- Bethlen Estates: Caretaker's House (4-8 pers)

Nu uita! Poveștile, pentru a fi spuse, trebuie mai întâi să fie scrise, așa că te așteptăm să-ți scrii povestea unei aventuri de împărtășit, cu siguranță, multă vreme de acum, din generație în generație…

Credit foto: Philip Vile