Casa Chira, locul din Maramureș unde tradiția este păstrată cu sfințenieSunt locuri pe care le poți vizita. Sunt locuri în care te poți caza. Sunt locuri care oferă experiențe inedite și aventuri care provoacă la dinamism. Și mai sunt acele locuri care te invită să simți, să descoperi tainele împrejurimilor și să te bucuri de cum liniștea lumii dansează pe ecourile pământului.

De curând, am descoperit un astfel de loc în Vișeul de Sus, care face parte din ultima categorie. Un loc plin de însemnătate, de poveste autentică, de spirit autohton și de credință în cele sfinte. Proprietarii, Ana și Mihai, au făurit o așezare bogată în emoție și energie pozitivă, însuflețită cu istorisiri despre locurile și oamenii care fac zona Maramureșului un spațiu plin de frumos.


Dacă deschidem cartea la capitolul despre familia Chira, descoperim o poveste împletită cu dragoste, dedicare, pasiune pentru a clădi ceva ce să rămână al oamenilor, despre oameni și pentru oameni. La începutul secolului XXI, cei doi ajungeau în Vișeu de Sus, mai exact în preajma Crăciunului anului 1999, venind de la Cluj și ținând de mână același vis: cel de a avea o casă țărănească. Mihai, proprietarul, era pe atunci un preot tânăr, aflat încă în perioada studenției, dar, la fel ca și acum, era îndrăgostit de oamenii Maramureșului, de tradițiile păstrate cu atâta patos și de portul tradițional, care ilustra datini vechi, dar pline de armonia și căldura veacurilor trecute. Ana, proprietara, era o studentă pasionată și fascinată și ea de cât de viu și de prezent era costumul tradițional în rândurile tinerilor din Maramureșul Voievodal.
Visul lor a fost animat și de un obiectiv mai măreț: cel de a construi împreună cu o parte a comunității o biserică nouă într-un cartier al orașului Vișeu, însă, pentru că obiectivul lor era încă la stadiul de proiect când au ajuns, au fost nevoiți să-și caute mai întâi o locuință. După câteva experiențe mai puțin fericite în chirie, au găsit, în cele din urmă, un teren pe malul râului, care parcă-i aștepta cuminte. Terenul a fost, după cum ne-au povestit cei doi, chiar foarte ieftin pentru piața imobiliară de la acea vreme, așa că nu au stat pe gânduri și au început construcțiile a ceea ce azi poate fi găsit drept Casa Chira.
Casa nu a fost însă încă de la început dedicată domeniului ospitalier. A fost proiectată pentru a servi drept cămin luminos și călduros pentru familia Chira. Este locul în care cei doi și-au crescut copiii, care le-a umplut mintea și inima cu pofta de viață care izvorăște dintr-un loc atât de bogat în tradiție și în natură și care face parte din miezul unei comunități unite. Au locuit timp de șapte ani în casa de lângă râu, însă, după ce a finalizat construcția bisericii, Mihai a decis să schimbe parohia și să se ocupe de latura misionar-socială a menirii lui.

Noua parohie spre care s-a îndreptat dispunea și de o casă parohială, în care credincioșii locului aveau pretenția ca preotul să locuiască. Așa că, familia Chira, punând mai presus dorințele enoriașilor, a renunțat la colțul plin de farmec de lângă râu și s-a mutat în locuința de serviciu a soțului preot.

Întâmplarea a făcut însă ca, cu aproximativ doi ani înainte de această mutare, Ana să fi participat la un curs de manager în turism, organizat de Consiliul Județean Maramureș, la care, după cum ne-a povestit, nu prea erau doritori, dar unde a încolțit ușor, ușor, ideea turismului. Iar de aici a pornit un drum pavat cu multe bucurii și vizitatori fericiți, care au descoperit, rând pe rând, casa de lângă râu. Au început cu prieteni și cu musafirii vecinilor, care erau în căutarea unei experiențe moroșenești, dar, cu pași siguri, au luat avânt în lumea ospitalității.
Chiar dacă la începutul incursiunii în domeniul turistic Ana a lucrat ca profesor de limba franceză, pentru ca mai apoi, pentru 10 ani, să profeseze în sfera vânzărilor pentru o multinațională, și-a dat seama că a fi gazdă e ceea ce o împlinește cu adevărat, astfel că a renunțat la oboseala fizică și psihică provocată de job și a început să se dedice în întregime proiectului Casa Chira.

De șase ani deja, Ana își dăruiește energia și dragostea față de locurile care le-au devenit casă tuturor celor care le trec pragul. Adoră să le spună povești despre satele pline de comori spirituale, despre oamenii calzi, primitori și generoși, despre oamenii autentici pe care-i întâlnești la tot pasul prin Maramureș. La schimb, se bucură de amintirile tuturor celor care se cazează, împărtășesc experiențele și se îmbogățesc reciproc în povețe și învățături.

Mihai e în continuarea sufletul comunității și a bisericii, iar Ana e sufletul cazării Casa Chira. Amândoi dau totul pentru oamenii care sunt gata să descopere lumea de basm a Maramureșului și să-i poarte amintirea mai departe. Proprietara ne-a povestit cum fiecare pietricică din curtea casei ascunde o întâmplare pe care e gata să o spună și altora, cum îi place să petreacă timpul în diminețile însorite, citind o carte, a cărei file sunt mângâiate de adierea ușoară a vântului. Acolo, în cuibul clădit cu grijă, își adună ideile și își proiectează planurile de viitor, acolo visează, acolo creează. Ne-a mărturisit că industria ospitalității este singura modalitate prin care poți să creezi oamenilor amintiri memorabile, să-i faci să zâmbească, să faci din vacanța lor și vacanța ta.

Casa Chira e o adevărată mărgea a tradiției și la interior. Dormitoarele primitoare, îmbrăcate într-un design în care lemnul e vedeta, sunt completate de o bucătărie echipată complet, dar care păstrează același aer rural. Cărămida aparentă, covoarele, cuverturile și toate obiectele decorative dau un plus locului și au fost astfel alese încât să reflecte bogăția vremurilor de altădată, dar și să contureze confortul modern pe care noi toți îl căutăm la o cazare. La exterior, se continuă experiența cu un loc special pentru grătar, un ciubăr și o priveliște spectaculoasă spre natura bogată.

Ce poți să faci/vizitezi în Vișeu de Sus: Poți să te bucuri de o drumeție prin Parcul Național Munții Maramureșului, să pornești într-o excursie cu Mocănița - ultimul tren cu aburi din Europa, să vizitezi Biserica de lemn Leud și Cimitirul Vesel.
Dacă deja te imaginezi bând un pahar de vin lângă foc și bucurându-te de vederea asupra râului, atunci, ei bine, această fantezie este la câteva click-uri distanță de a deveni realitate. Vacanța de neuitat în inima Maramureșului începe aici:

Îndrăznește să vrei mai mult de la vacanța ta. Să descoperi și să te descoperi. Să lași ca amintirile să curgă de la sine, asemenea râului de la poalele Casei Chira. Iar peste ani, să ți le aduci aminte cu cel mai mare drag și cu sufletul bogat și împlinit. Maramureș- Authentic Guesthouse.

Abia așteptăm să ne scrii cum a fost.

Cu drag, în cinstea unei vizite epice,
Epic Visits